Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Η κατάσταση στην Κω ομαλοποιείται ύστερα από ουσιαστική παρέμβαση, συντονισμό και διαχείριση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα, Τζανέτου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ

Η κατάσταση στην Κω ομαλοποιείται ύστερα από ουσιαστική παρέμβαση, συντονισμό και διαχείριση του 
Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα, Τζανέτου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ

  Οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στην Κω στις αρχές του μήνα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και δημιούργησαν ένα ασφυκτικό κλίμα στο νησί που μέσα στην τουριστική περίοδο το έκανε τραγικό. Ευτυχώς η άμεση κινητοποίηση των συναρμοδίων Υπουργείων και ιδιαίτερα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη υπήρξε καθοριστική και επέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα ως προς την διαχείριση των μεταναστών.
   Προ αυτής της κατάστασης που επικρατούσε στο νησί της Κω, ο Δήμαρχος του νησιού, κος Γιώργος ΚΥΡΙΤΣΗΣ έκανε έκκληση προς την Κυβέρνηση και κάθε αρμόδιο για την αντιμετώπιση αυτής της  δραματικής  εξέλιξης που επικρατούσε στο νησί.  Σύμφωνα με δήλωση του Δημάρχου άμεση ήταν η κινητοποίηση του Γενικού Γραμματέα κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ, ο οποίος για όλο το χρονικό διάστημα που επικρατούσε η κατάσταση αυτή κατηύθυνε και συντόνιζε όλες τις ενέργειες, προκειμένου να καταγραφούν – ταυτοποιηθούν οι μετανάστες και στη συνέχεια να αποχωρήσουν με οποιοδήποτε μέσο από το νησί, πράγμα που τελικώς επετεύχθη, δημιουργώντας έτσι αισιοδοξία και ανακούφιση στους κατοίκους του νησιού από το μεγάλο πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών.  
  Αναφέρεται ότι με δική του πρωτοβουλία  εστάλη κλιμάκιο από ανώτατο αξιωματικό και συνεργάτες του γραφείου του στην Κω, για να ενεργήσουν επί τόπου ως προς τη διαδικασία καταγραφής και  ταυτοποίησης των μεταναστών που βρίσκονταν στο νησί, οι οποίοι ξεπερνούσαν τα 10000 άτομα. Στο εν λόγω κλιμάκιο επικεφαλής ήταν η Προϊσταμένη του κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας των Συνόρων, Υποστράτηγος κα Ζαχαρούλα ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ, καθώς και ο συνεργάτης του, Αστυνόμος Α΄ Δημήτριος ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗΣ, ο οποίος έκανε και χρέη διερμηνέα στην αραβόφωνη γλώσσα, καθόσον υπήρχε έλλειψη διερμηνέων.
  Η ένταση και οι συμπλοκές που προκλήθηκαν μεταξύ των μεταναστών, οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την διακοπή της διαδικασίας καταγραφής και ταυτοποίησης, προκάλεσαν την απόφαση του κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ, ύστερα και από έγκριση του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Γιάννη ΠΑΝΟΥΣΗ, να ζητήσει από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας την διάθεση δύο Διμοιριών Μέτρων Τάξης, οι οποίες και διατέθηκαν άμεσα. Συγχρόνως μετά από παρέμβαση του κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο ΚΑΜΜΕΝΟ διετέθη αεροσκάφος  C-130 για την μεταφορά των Διμοιριών στο νησί της Κω εντός μίας ώρας.
  Αξίζει να αναφερθεί ακόμη ότι το κλίμα συνεργασίας με τον Δήμαρχο της Κω, κ. Γιώργο ΚΥΡΙΤΣΗ, ο οποίος διέθεσε και το γήπεδο «Ανταγόρας» και στήριξε με κάθε τρόπο τις υπηρεσίες που ενεργούσαν στο νησί, συνέβαλε θετικά στην εξέλιξη της κατάστασης.
Ενδεικτικό της αποτελεσματικότητας του κλιμακίου υπό τη Στρατηγό του Κλάδου Αλλοδαπών ήταν η καταγραφή και ταυτοποίηση 7000 μεταναστών σε διάστημα πέντε ημερών, αλλά και η σταδιακή απομάκρυνσή τους από το νησί.
  Η προγενέστερη πρόταση του κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ για την διάθεση πλοίων, τα οποία θα λειτουργούσαν ως χώροι φιλοξενίας και μεταφοράς προσφύγων προς την ενδοχώρα, αλλά και η πραγματοποίηση έκτακτων δρομολογίων κατά την περίοδο τουριστικής αιχμής έγινε δεκτή και με προσωπική παρέμβαση και απόφαση του Υπουργού Επικρατείας, κ. Αλέκου ΦΛΑΜΠΟΥΡAΡΗ, υλοποιήθηκε και ήδη έχει διατεθεί το «Ελευθέριος Βενιζέλος» της ΑΝΕΚ LINES για το σκοπό αυτό.
  Πρέπει να αναφερθεί ακόμα ότι σημαντική ήταν η συνδρομή των Γιατρών χωρίς Σύνορα, της Αλληλεγγύης, του Ερυθρού Σταυρού, της Ύπατης Αρμοστείας και πολλών άλλων εθελοντικών ομάδων που παρείχαν βοήθεια με κάθε τρόπο, ιατρική φροντίδα και κάλυψαν τις ανάγκες  σίτισης και ένδυσης των ταλαιπωρημένων προσφύγων και των μικρών παιδιών που είχαν στην αγκαλιά τους.
  Οι παρεμβάσεις και ο συντονισμός του Γενικού Γραμματέα κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ προς τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες αποτελούν δείγμα της ικανότητάς του και του σπουδαίου έργου που επιτελεί. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ είναι άνθρωπος  με σεμνότητα, ήθος, μαχητικότητα και δεν αρέσκεται στην προβολή για προσωπικό όφελος. Ακόμη, η αποτελεσματικότητά του, η επιχειρησιακή του δυνατότητα, ο συντονισμός και η εποπτεία που ασκεί κάθε φορά στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς, καθώς και η διαλλακτικότητά του είναι στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητά του, γι’ αυτό και τυγχάνει της απολύτου εκτιμήσεως των Υπουργών Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ.  Γιάννη ΠΑΝΟΥΣΗ και της Μεταναστευτικής Πολιτικής, κας Τασίας ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ και γενικά της Κυβέρνησης. Εντύπωση μας κάνει το γεγονός ότι σε δηλώσεις του πριν από μερικές ημέρες είχε προβλέψει την αυξημένη μεταναστευτική ροή και σε κάθε περίπτωση ήταν σε ετοιμότητα, δίνοντας καίριες και αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας  έχει αναγνωρίσει το έργο του και έχει δηλώσει ότι είναι η καλύτερη συγκυρία για την Ελληνική Αστυνομία η παρουσία ΠΑΝΟΥΣΗ – ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ στο Υπουργείο αυτό και ότι έχει συμβάλλει καθοριστικά στην αγαστή συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα, κάτι που δεν υπήρχε προγενέστερα στο βαθμό αυτό.
  Σε δήλωσή του ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ ανέφερε πως αξίζουν συγχαρητήρια στην Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος και ιδιαίτερα στη Στρατηγό του Κλάδου Αλλοδαπών, κα ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ, αλλά και σε όλο το προσωπικό της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος που δούλευαν σε 24ωρη βάση για να επιτύχουν τα ανωτέρω αποτελέσματα και να καταφέρουν να φέρουν εις πέρας το δύσκολο αυτό εγχείρημα. Διατήρησε δε την αισιοδοξία του ότι θα μπορέσουμε και στο μέλλον να αντιμετωπίσουμε τέτοιες καταστάσεις στα νησιά του Αιγαίου, σε κάθε περίπτωση που θα συντρέξει λόγος.
 Κλείνοντας δήλωσε και πάλι ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα πρέπει να απασχολήσει τους Ηγέτες της Ευρώπης σε έκτακτη σύσκεψη, κάτι που έχει αναφερθεί  πρόσφατα και από τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις επί τη βάσει των νέων δεδομένων που έχουν ανακύψει σε επίπεδο Ευρώπης. Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει Εθνική στρατηγική πάνω στο θέμα αυτό, πέραν από κόμματα και ιδεολογίες, διότι αποκτά πλέον διαστάσεις Εθνικού θέματος με απρόβλεπτες,ίσως, συνέπειες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: