Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης στην Κω

  Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής κατάστασης  στην Κω 

  Η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη υπό το βάρος της διαμορφωθείσας κατάστασης από το μεγάλο αριθμό μεταναστών στο νησί της Κω, αλλά και σε άλλα νησιά του Αιγαίου και ύστερα από αξιολόγηση της κατάστασης και πρότασης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ, έλαβε έκτακτα μέτρα, ιδιαίτερα στη Κω, για την αποκατάσταση της διαταραχθείσας τάξης και των κοινωνικών αντιδράσεων των πολιτών που είχε δημιουργηθεί από το μεγάλο αριθμό μεταναστών.

  Στην ίδια κατεύθυνση υπήρξε και η ανακοίνωση από την  ΠΟΑΣΥ, η οποία ζήτησε την ενίσχυση των Αστυνομικών Δυνάμεων στο Ανατολικό Αιγαίο και στο οποίο η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία ανταποκρίθηκε άμεσα.

 Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ κινητοποιήθηκε άμεσα και συντόνισε τις ενέργειες, ώστε να μεταβούν στην Κω δύο Διμοιρίες Μέτρων Τάξης με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130, το οποίο ζήτησε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο ΚΑΜΜΕΝΟ, ο οποίος και ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα αυτό. Κατά την υλοποίηση των μέτρων αυτών, ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τα συναρμόδια Υπουργεία και  ιδιαίτερα με την Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης.

  Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Δημάρχου της Κω, Γιώργου ΚΥΡΙΤΣΗ, ο οποίος δήλωσε «Ευτυχώς υπήρξε άμεση αντίδραση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δεν πέρασε ούτε μισή ώρα από την επικοινωνία μας και το Υπουργείο έστειλε δύο διμοιρίες Μέτρων Τάξης και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος ΚΑΜΜΕΝΟΣ διέθεσε ένα C-130  για να τις μεταφέρει στο νησί. ΠΑΝΟΥΣΗΣ και ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ είναι άκρως συνεργάσιμοι και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα και προσπαθούν να το λύσουν». ( Πηγή: Ελεύθερη Ώρα)

  Ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ ανέφερε ότι «έχουν μεταβεί στην Κω ομάδες εξειδικευμένων αστυνομικών, καθώς και η Υποστράτηγος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., Ζαχαρούλα ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ, καθώς και συνεργάτης μου, ο οποίος πέραν των άλλων, λόγω ελλείψεως, εκτελεί και χρέη διερμηνέα, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης των μεταναστών. Επιπλέον, μας απασχολεί η εξεύρεση πλοίων, προκειμένου να αποχωρήσουν οι μετανάστες που παραμένουν στα νησιά και των οποίων έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης, ώστε ο αριθμός των μεταναστών που θα παραμείνει να είναι διαχειρίσιμος». Εξέφρασε δε τον προβληματισμό του, ιδιαίτερα για το χρονικό διάστημα από τις 15 Αυγούστου μέχρι και το τέλος του μήνα,  για τα πλοία που θα επιστρέφουν τότε γεμάτα με αδειούχους , με αποτέλεσμα να υπάρξει αδυναμία να ταξιδέψουν οι μετανάστες προς την ενδοχώρα.

  Αναφέρεται ακόμη ότι η ΠΟΑΣΥ έλαβε την υπόσχεση του Αρχηγού της  Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου , Δημητρίου ΤΣΑΚΝΑΚΗ κατόπιν αιτήματος του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τζανέτου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ, πως θα φύγουν άμεσα όσοι αστυνομικοί έχουν αιτηθεί απόσπαση για τις περιοχές των νησιών και θα γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, ώστε να ενισχυθούν οι Αστυνομικές  Δυνάμεις στα νησιά εκείνα που πλήττονται από τις μεταναστευτικές ροές.

  Ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ ανέφερε επίσης σε δηλώσεις του ότι «πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία οι αριθμοί των μεταναστών υπερβαίνουν κάθε προηγούμενο.  Το Λιμενικό, η Αστυνομία και οι τοπικές αρχές κάνουν συνεχώς υπεράνθρωπες προσπάθειες και εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο, για να διαχειριστούν την κατάσταση και γι αυτό τους αξίζουν συγχαρητήρια, διότι σε κάθε περίπτωση επιτελούν με τον καλύτερο τρόπο το καθήκον τους. Πρέπει η Ευρώπη, η Διεθνής Κοινότητα και κατ΄ επέκταση  ο ΟΗΕ να καταλάβουν ότι οφείλουν να ασχοληθούν άμεσα  με το τεράστιο αυτό θέμα, τα δυσμενή αποτελέσματα του οποίου θα φανούν τα επόμενα χρόνια και σε βάθος δεκαετίας, αν δεν εκδηλωθούν τώρα  τα επιβαλλόμενα σε κάθε περίπτωση μέτρα, τα οποία υπερβαίνουν τις ευθύνες και τις δυνατότητες της Ελλάδος». Ακόμη τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει ισομερής κατανομή των προσφύγων και γενικά όσων απολαμβάνουν διεθνούς προστασίας.».

  Ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η απόφαση της Ε.Ε. για την έκτακτη χρηματοδότηση της Ελλάδος για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος θα υλοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, για να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες που αφορούν την διαχείριση του θέματος αυτού και πρόσθεσε ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα να συγκληθεί σε υψηλό επίπεδο της Κυβέρνησης ευρεία σύσκεψη, προκειμένου να αποφασιστεί η εθνική στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε στο τεράστιο αυτό θέμα που απασχολεί την Πατρίδα μας.

  Επιπρόσθετα δήλωσε «Οι ροές των μεταναστών, κυρίως από τα παράλια της Τουρκίας, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο διάστημα είναι τέτοιες που υπερβαίνουν τις δυνατότητες μιας χώρας να ανταποκριθεί. Παρά ταύτα η Ελλάδα μέχρι τώρα τα έχει καταφέρει, εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση τα ανθρώπινα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών, ενώ παράλληλα τηρεί τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς κανόνες Δικαίου».

  Κατά κοινή ομολογία η διαχείριση και ο συντονισμός του μεταναστευτικού προβλήματος είναι ένα «φλέγον» κομμάτι με πολύ λεπτές γραμμές που πρέπει ο άνθρωπος που το επωμίζεται να είναι γνώστης της κοινωνικής ισορροπίας και των κανόνων Δικαίου, καθώς και να διακατέχεται από επιχειρησιακή στρατηγική και πνευματική ετοιμότητα. Η επιλογή του κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ, όπως άλλωστε έχουμε υποστηρίξει και στο παρελθόν, είναι άκρως ικανοποιητική και η μέχρι τώρα δράση του κρίνεται αξιοθαύμαστη, καθώς φαίνεται πως έχει επενδύσει πολλά η Κυβέρνηση στο πρόσωπό του και στον τρόπο διαχείρισης και συντονισμού του πάνω στο θέμα αυτό, αλλά και της ουσιαστικής συνεργασίας  του με τα λοιπά εμπλεκόμενα Υπουργεία, συναρμόδιες Υπηρεσίες, αλλά και κάθε άλλο φορέα σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.

                                                              

ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: