Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Τζανέτου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

      ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ 
      Τζανέτου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ 
ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ


  «Στόχος  της Συγκυβέρνησης και όλων των συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων είναι η ουσιαστική ενίσχυση των χώρων της Πρώτης Υποδοχής, ώστε να αποφευχθεί  και να περιοριστεί η κατάσταση που παρατηρείται τώρα στα νησιά μας και έχει κλιμακωθεί από την εισροή των μεταναστών και των προσφυγικών κυμάτων .
  Πραγματοποιήσαμε σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής  για τα προβλήματα που απορρέουν από τη συνεχώς αυξανόμενη ροή μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο. Στη σύσκεψη ήταν παρόντες ο Νορβηγός Υπουργός για Υποθέσεις Ευρωπαϊκού και Οικονομικού Χώρου κ. Vider Helgessen, ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Νίκος ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος ΓΑΛΗΝΟΣ, ανώτεροι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος και άλλοι τοπικοί παράγοντες.


  
Η νορβηγική κυβέρνηση στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Oργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα της ΕΕ (FRONTEX) έχει ήδη διαθέσει έχει σκάφος για τον έλεγχο των συνόρων, ενώ έχει συνδράμει οικονομικά για τη δημιουργία πτέρυγας στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών στη Μόρια. Ήδη επιθεώρησα ένα Κέντρο Πρώτης Υποδοχής εδώ στη Λέσβο που θα παραδοθεί μέσα στον επόμενο μήνα και θα ελαφρύνει και θα αποσυμφορήσει  κατά πολύ την κατάσταση και θα προσφέρει περαιτέρω βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες μεταναστών που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης.
  Η Μυτιλήνη αντιμετωπίζει υπεράριθμο αριθμό μεταναστών, ως επί το πλείστον προσφύγων που αντίκρισα κι εγώ ιδίοις όμμασι και οι προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος , καθώς και όλων των άλλων φορέων που συμμετέχουν σε αυτό είναι αξιοθαύμαστες και ¨υπερβάλλουν εαυτόν¨.
  Θα εκταμιευτούν μέσα στον μήνα Αύγουστο 2-3 εκατομμύρια ευρώ, που θα αφορούν την κάλυψη έκτακτων αναγκών για τα νησιά και φυσικά και για την Λέσβο. Ακόμη, έχουμε δεχθεί δωρεές από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και τώρα είμαστε στη φάση της εκταμίευσης.  Αναμένουμε και τον επόμενο μήνα την υλοποίηση της χρηματικής ενίσχυσης  από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και την πρόσθετη άμεση κινητοποίηση της FRONTEX και του ΟΗΕ για την περαιτέρω στήριξή τους. Επιπρόσθετα,  θα τεθεί σε εφαρμογή- και ήδη έχει ξεκινήσει – η δημιουργία κινητών μονάδων πρώτης υποδοχής σε όλα τα σημεία αιχμής στα νησιά, ώστε να εντοπίζονται οι ευάλωτες ομάδες και  να διεκπεραιώνονται πιο γρήγορα οι διαδικασίες που απαιτούνται για την ταυτοποίηση, την  δακτυλοσκόπηση και την φιλοξενία των προσφύγων, με στόχο πάντα την αποσυμφόρηση από τα νησιά μας, χωρίς να περιμένουν αυτή τη γραφειοκρατική διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για τους εισερχόμενους στη χώρα μας πρόσφυγες.
  Ευελπιστώ ότι μέχρι τον Σεπτέμβρη θα είμαστε ικανοί να ανταποκριθούμε στην υλοποίηση μέρους των σχεδίων μας και διατηρώ την αισιοδοξία πως το ζήτημα του μεταναστευτικού θα αντιμετωπιστεί και θα είναι διαχειρίσιμο». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: