Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Μια μεγάλη επιτυχία από την πλευρά της Κυβέρνησης επετεύχθη.

Μια μεγάλη επιτυχία από την πλευρά της Κυβέρνησης επετεύχθη!!
Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία η μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, εκτός των 40.000 που είχε εγκριθεί!!

  Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννης Μουζάλας και η Προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, συνοδευόμενοι και από άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, αποτέλεσαν την ελληνική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις 22/09/2015 στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό ζήτημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ίδιο θέμα είχε προηγηθεί ανάλογη Σύνοδος την 14.09.2015 με την ίδια Ελληνική αντιπροσωπεία, όπου δεν είχε παρθεί κάποια τελική απόφαση, καθώς είχαν ασκήσει βέτο η Τσεχία και η Σλοβακία.
     Στο πλαίσιο λοιπόν  του έκτακτου Συνεδρίου στις 22/09/2015 ελήφθη η τελική απόφαση για το σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων. Πιο αναλυτικά, οι 28 Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, παρακάμπτοντας την αντίθεση πολλών χωρών της ανατολικής Ευρώπης. Η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία καταψήφισαν την πρόταση, ενώ η Φινλανδία επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία. Η παρουσία της Ελλάδας και ο τρόπος που διαχειρίστηκαν το θέμα ήταν άκρως ικανοποιητική και συνέβαλε καθοριστικά στην οριστική απόφαση που πάρθηκε.
    Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε η ειδική στήριξη στην Ελλάδα και την Ιταλία μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης να συνοδεύεται από πρόσθετα μέτρα. Τα μέτρα αυτά θα λαμβάνονται από την άφιξη των υπηκόων τρίτων χωρών στο έδαφος της Ελλάδας ή της Ιταλίας μέχρι την περάτωση όλων των ισχυουσών διαδικασιών, σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (European Asylum Support Office – EASO) και τους άλλους αρμόδιους οργανισμούς, όπως ο FRONTEX, προκειμένου να συντονιστεί η επιστροφή των υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα να παραμείνουν στο έδαφος τους, σύμφωνα με την οδηγία 2008/115/ΕΚ.
  Σε τηλεφωνική επικοινωνία, αμέσως μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που είχαμε με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Τζανέτο ΦΙΛΙΠΠΑΚΟ, μας δήλωσε ότι « Επιτέλους, τα κράτη-μέλη της Ευρώπης κατά μεγάλη πλειοψηφία συνειδητοποίησαν το μέγεθος του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος και τις ευρωπαϊκές  και διεθνείς προεκτάσεις του φαινομένου αυτού. Είναι ένα πρώτο βήμα, μία πρώτη δίκαιη απόφαση για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Εμείς θα συνεχίσουμε με ισχυρά επιχειρήματα και συνεχή προσπάθεια τον αγώνα μας, ώστε να επιτυγχάνουμε σε κάθε περίπτωση την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για τη λήψη πρόσθετων μέτρων όσον αφορά το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα».

   Στις 23-09-2015 ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Αλέξης ΤΣΙΠΡΑΣ , καθώς και  οι Αρχηγοί όλων των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. συμμετείχαν σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το θέμα αυτό, προκειμένου να επικυρώσουν την απόφαση που εγκρίθηκε στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης των Κρατών-Μελών .

Δεν υπάρχουν σχόλια: